1. Účel využívání (každodenní, nebo občasné spaní)

Pro pravidelné používání jsou určeny matrace s dlouhou životností, které se vybírají individuálně. Mohou být latexové, z paměťo pěny, taštičkové, přírodní i bio-ručně šité. K příležitostnému spaní na chatě, chalupě či i u vás doma pro hosty zvažte dle možností skladování buď rozkládací matraci, případně levnější pěnové z PUR či HR pěn, sendvičové nebo pružinové matrace. Každá matrace by měla být po 5 až 10 letech používání vyměněna.

2. Tvrdost matrace potažmo materiál

Tvrdost matrací se uvádí v rozsahu 1 až 7 (od nejměkčí po nejtvrdší).

  1. Nejměkčí matrace jsou latexové nebo ze studené pěny. V poslední době jsou velmi oblíbené matrace z tzv. líné či paměťové pěny. Tyto matrace se dobře přizpůsobují tělu a zabraňují otlakům. Uvítají je tak senioři nebo osoby trpící kloubními potížemi.
  2. Nejčastěji jsou používány středně tuhé matrace, které dostatečně udržující páteř v rovině. Nejčastěji se vyrábí latexovépěnovésendvičovéz paměťové pěnypružinové či taštičkové, či nejkvalitnější z přírodních materiálů, či dokonce bio-ručně šité matrace).
  3. Tužší matrace bývají často vyztuženy kokosovým vláknem či koňskými žíněmi, které matracím dodávají nejen vyšší tuhost, ale i výrazně lepší prodyšnost a jsou vhodné pro alergiky.
  4. Nejtvrdší matrace jsou určeny osobám vyšší váhové kategorie. Speciální profilování jednotlivých částí matrací umožňuje vytvářet až 7 anatomických zón pro lepší spánek. 
  5. Oblíbené jsou matrace s dvojí tuhostí. Obzvláště ty v akci 1+1 zdarma, kdy oba partneři pak mohou používat tu stranu matrace, která jim dle tuhosti více vyhovuje.
Produkt přidán do seznamu oblíbených
Produkt přidán k porovnání